dilluns, 25 de novembre del 2013

25N dia internadional contra la violència masclista.



Avui és el dia internacional contrala la violència masclista. L'Entesa per Pallejà no pot oblidar la situació que viuen moltes dones arreu del món. Per aquest motiu ha presentat una moció al ple de l'ajuntament que es celebrarà aquest dijous per no oblidar que encara hi ha maltratadors.


Tant de bó que aquest dia deixi de celebrar-se per què aisò vol dir que el problema ha desaparegut.

Text de la moció:

MOCIÓ  DEL GRUP MUNICIPAL D’ENTESA PER PALLEJÀ AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE  PALLEJÀ PEL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA


Un any més, aquest dia es converteix en un dia de denúncia de la violència contra les dones, la violència sexista i masclista, que no té treva.

També hem de denunciar aquest dia la violència institucional que s'exerceix contra les dones a través de mesures que incideixen directament en les seves vides: la reforma regressiva de les normes laborals i de la llei d'avortament.

Si en moltes parts del món les dones es troben en una situació insostenible de negació de drets, que les oculta, les empobreix i que les situa en continu risc, fins i tot institucionalitzat, de violència extrema, d'explotació sexual, d'agressions, violacions, assassinats i execucions, al nostre país, la deriva conservadora i patriarcal cap a posicions polítiques de modificació regressiva de la Llei d'Avortament, d'imposició de la coresponsabilitat irreal en les obligacions familiars, de retallades en recursos de protecció social i en programes d'igualtat, etc….segueix posant de manifest més encara, que la lluita per la igualtat entre dones i homes , és la lluita contra la violència de gènere.

El 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista, torna a estar marcat a les nostres agendes per recordar, condemnar i denunciar les violències a què quotidianament estem sotmeses les dones, d’aquí i d’arreu del món.

Les violències masclistes continuen colpejant durament les vides de moltes dones perpetuant-se una xacra que lesiona el dret a viure sense violència. Les societats patriarcals arrelen els seus valors en la desigualtat i la discriminació. La cultura masclista alimenta la reproducció de les relacions de poder i dominació per perpetuar el control i la submissió vers les dones. L’assassinat, l’agressió, la intimidació, la coacció a les dones, expressen les múltiples formes de violència masclista, des de les més subtils manipulacions psicològiques o estigmatitzacions sexistes, fins a les agressions sexuals i el feminicidi.

La llarga lluita contra la violència masclista ens ha permès dotar-nos de lleis, de recursos i instruments, de millores en l’atenció i l’abordatge professional. Però la manca alarmant de recursos i els desequilibris territorials ho converteixen en eines insuficients i ineficaces. Més enllà de l’actitud política reactiva, el camí cap a l’eradicació de la violència masclista, passa principalment per la prevenció. Tanmateix, la prevenció és avui en l’oblit institucional, a excepció d’alguns ajuntaments proactius i conscients del risc social d’abaixar la guàrdia. Són claus les polítiques que posin al centre l’educació sexual i afectiva, la lluita contra el sexisme i la intervenció comunitària, en l’àmbit institucional, en els mitjans de comunicació i en la publicitat.

Cap agressió a la dignitat d’una dona pot restar tolerada per la societat. Cal un compromís social ferm per evitar, censurar i condemnar les múltiples manifestacions sexistes. Fets com els que es produeixen any rere any a festes multitudinàries o els anuncis que fan apologia del masclisme, no haurien de tenir cabuda a la nostra societat. Una societat que aquest any ha de lamentar 44 feminicidis.

Així com la permissivitat social empara el sexisme, la invisibilitat de les violències masclistes impedeix prendre consciència de l’abast del fenomen. Es constata aquesta invisibilitat en el cas de la violència sexual, on organitzacions d’atenció a dones que han patit violència sexual xifren en un 20% els casos que surten a la llum a través de la denúncia. L’Instituto de la Mujer, fins l’any que va oferir dades (2009) xifrava les agressions sexuals en 6.562 a l’any, 1.304 de les quals, violacions. A l’estat espanyol cada 80 minuts es produeix una agressió sexual que afecta nenes i nens, adolescents, dones adultes i grans. Les xifres que coneixem són, tan sols, la punta d’un gran iceberg.

La invisibilitat que defineix el fenomen queda recollida a l’enquesta sobre violència del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya del 2010, en la qual constava que el 2.9% de dones havien estat víctimes d’una agressió sexual. El percentatge de les agressions sexuals no denunciades oscil·la entre el 50% i el 75%, segons les fonts.

Els delictes sexuals són fruit del desig d’exercir el poder, la dominació, el control sobre una víctima. Cal avançar en les mesures per eradicar l’arrel de la violència sexual, ja siguin denunciades o invisibilitzades, condemnades per la seva brutalitat o socialment tolerades, si són menys explícites.

La deriva conservadora i la patriarcal van de la mà amb els governs neoliberals; els governs de les reformes regressives en matèria de drets sexuals i reproductius, regressives en matèria de drets laborals i de protecció social, regressives en educació i sanitat públiques i en serveis socials –serveis públics que, en definitiva, s’encarreguen de les necessitats de cures que tenim totes les persones al llarg de la vida–. I governs regressius, coherentment amb la seva lògica patriarcal, davant el camí pendent de les polítiques d’igualtat efectiva entre dones i homes.


Per tot això el grup municipal d’Entesa per Pallejà proposa al Ple de la corporació el següents acords:

ACORDS

Primer.- Manifestar la nostra solidaritat amb les dones que han patit i pateixen violència masclista, a Catalunya i arreu, i condemnar totes i cadascuna d’aquestes violències que atempten contra les dones, contra la seva llibertat, seguretat i tots els seus drets.

Segon.- Instar els poders públics, a l’àmbit polític i institucional, a lluitar contra la violència masclista i a posar a disposició els recursos públics necessaris per a prevenir i actuar sobre les causes estructurals d’aquesta xacra. Continuar desplegant, invertir i deslliurar de les retallades de la inversió pública les polítiques d’equitat entre dones i homes, els serveis d’atenció a les dones i la formació especialitzada en perspectiva de gènere als i les professionals dels diversos sectors de l’àmbit públic, com seguretat i justícia, educació,  comunicació, acció social i salut.

Tercer.- Instar els governs a desenvolupar serveis i oferir la col·laboració pública, de manera efectiva, a les xarxes d’atenció i prevenció a tots els tipus de violència masclista existents en l’àmbit social, jurídic i de salut, tant d’iniciativa pública com d’entitats socials.



Això no obstant, l’Ajuntament Ple, acordarà el que consideri més adient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada