divendres, 25 de novembre de 2011

Noves retallades i suport electoral

Davant la proposta de Mas de noves retallades, cal deixar ben clar que:

1. L’anunci de Mas és un frau democràtic
Perquè arriba dos dies després de les eleccions. Mas ha amagat en campanya que el que realment pensava fer el seu Govern, ha retardat la prestació dels pressupostos fins després de les eleccions i perquè el mateix dia, en el Parlament CiU amb PP i PSC acorden no portar les conclusions de la comissió del pacte fiscal al Ple.

Les retallades arriben, el Pacte Fiscal s’esfuma.2. La crisi se n’anirà, les retallades es queden
És fals que les retallades siguin “el que cal en aquest moment” com diu Mas. Són reformes estructurals fruit de la seva ideologia i model d’Estat del Benestar. La crisi anirà passant les retalles es queden: la 6a hora no es tornarà a l’escola pública, la privatització de l’ICS serà irreversible, com el model d’assistència sanitària o la venda de patrimoni de la Generalitat.

3. Paguen els de sempre. Als altres no els toca ningú
On està l’Impost de la Riquesa que Mas va anunciar a bombo i plateret en el debat de política general, al mes de setembre? On són els sacrificis o esforços per les rendes més altes? ICV-EUiA hem fet propostes per augmentar ingressos gravant l’energia nuclear, els bancs o les grans fortunes.

L’únic que anuncia és mantenir el tram més alt d’IRPF (49%) que ja va fixar el Govern tripartit a proposta d’ICV-EUiA. En canvi s’atreveix amb els treballadors públics a qui retalla de nou els sous i s’atreveix amb la gent que rep prestacions de subsistència, com la PIRMI.

4. L’herència del Tripartit és cohesió social
Mas parla que “l’excés és molt gran” i cal “purgar-lo” L’herència que va rebre fa un any és un Govern amb un dèficit equiparable al dels països de l’entorn (o els Lands alemanys) i un país amb cohesió social. Al cap d’un any amaga que el problema no és el volum del dèficit sinó l’especulació que se’n fa en el mercat internacional i alhora la gent ja admet que estem pitjor que fa un any.

Tant poc “excessiu” és el que el Govern anterior gastava, que quan Mas ha entrat a retallar ha hagut de començar pel que és bàsic perquè no hi havia res superflu per deixar de fer: 6a hora, llistes d’espera, metges d’urgències, salaris públics...

5. Mas oblida els que pateixen
Cap de les mesures anunciades per Mas van adreçades a la gent que pateix la crisi més durament. Les persones sense feina, les que perden la casa... al contrari, encara reben més amb l’al·lusió al frau de la Pirmi o l’estigmatització de les persones aturades per part del Conseller Mena.

6. Renuncia a sortir de la crisi, només planteja pal·liar els efectes econòmics
Cap de les mesures anunciades per Mas van adreçades a reactivar l’economia: millorar l’accés al crèdit, incentivar el consum, fomentar canvis en el model productiu per modernitzar l’economia, reduir la dependència energètica, fomentar nous sectors productius basats en la sostenibilitat, millorar la formació de les persones en atur...

I finalment, què pensem fer?
ICV-EUiA ni callar, ni fallar a la gent. Les eleccions ens avalen a nosaltres per no deixar-lo fer:

 1. Denunciar la intenció ideològica de les retallades i les conseqüències per l’economia catalana i per la població.
 2. Recolzar i acompanyar les principals víctimes i afectats de les mesures i polítiques del Govern. Polititzant el conflicte sectorial, les retallades concretes, ja que no són mesures de cirurgia pressupostària, són mesures ideològiques per canviar el model d’Estat del Benestar.
 3. Combatre aquestes mesures amb propostes alternatives. De més ingressos per la via d’una fiscalitat justa i verda i per la via d’una reducció de despesa amb criteri social i una austeritat que no afecti la cohesió social. 
 4. Emplaçar aquelles forces socials i polítiques (parlamentàries o no) que des de l’esquerra estiguin disposades a combatre les propostes de l’actual Govern de la Generalitat. Al Parlament i al carrer.

Notes sobre la pregunta: ¿El resultats de CiU avalen la política de retallades del Govern?

 1. És impossible comparar eleccions diferents. Els motius per votar una força política a les eleccions al Parlament són diferents de votar-la al Congrés.
 2. De la mateixa manera que el 2008 molta gent va votar al PSC per aturar el PP, aquesta vegada molta gent ha votat a CiU i també a ICV per defensar Catalunya davant una majoria absoluta del PP. Els resultats de CiU s’expliquen en clau nacional. Malauradament CiU no ha trigat ni 24h en enterrar el pacte fiscal
 3. Si apliquem el raonament de CiU a altres eleccions podríem afirmar que:
 • Sant Feliu, el Prat, Santa Perpetua, la Llagosta, Montornès...ciutats amb alcaldes i alcaldesses d’ICV-EUiA són ciutats insubmises contra les retallades.
 • Els valencians i valencianes avalen la corrupció ja que el PP ha tornat a guanyar al País Valencià.
 • CIU a les eleccions al Parlament va obtenir el 38 ́4 per cent dels vot que varen suposar 1.202.830 vots. Un any desprès a les eleccions generals ha obtingut el 29’3 per cent (9’1 punts menys) i 1.013.979 vots: és a dir 188.851 vots menys. I això que ara hi ha hagut molta més participació: un 66’8 per cent per un 59’9 per cent a les eleccions del Parlament (pràcticament set punts més).
 • En canvi ICV-EUIA ha obtingut ara 279.562 vots (un 8’1) per 230.824 vots (un 7’3) a les eleccions al Parlament: ha guanyat 48.738 vots en relació a fa un any. (amb aquest argument al PSC l’han votat 345.000 persones més que fa un any ,a ERC 25.000,i al PP 318.000 més): CiU és la única força que treu menys vots que fa uns any amb més participació.
 • No és científic comparar les dades així però qui ho ha fet és en Mas. Aquest diumenge prop de 200.000 persones que fa un any el van votar no han votat CIU i no és imputable a un augment de l’abstenció ja que aquesta s’ha reduït.
Des d’ICV-EUiA seguim defensant la necessitat de celebrar una consulta sobre si la ciutadania vol reforma fiscal o retallades socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada