dimarts, 10 de setembre del 2013
Volem decidir-ho tot. Manifest Diada Nacional de Catalunya
Drets nacionals sí, drets socials també.
Catalunya es troba en un dels moments més transcendents de la seva història, fent front a una triple crisi, econòmica i social, política i de les relacions ambl’Estat. La crisi econòmica i les polítiques austericides impulsades per la Unió Europea, el govern de l’Estat i el govern català estan perjudicant greument les condicions de vida de les classes populars, amb l’increment de l’atur, la pobresa i les
desigualtats, que afecten de forma especial la gent jove i les dones.
Patim una profunda crisi del sistema polític que s’expressa en els casos de corrupció que afecten tant el PP i el PSOE com CiU; en la degradació de la qualitat democràtica de les institucions, com posa en evidència la no presentació dels pressupostos de 2013; i en la manca de transparència i de fórmules reals de participació ciutadanes.
L’encaix de Catalunya a l’Estat és qüestionat per la majoria de la ciutadania. Avui hi ha una majoria social que rebutja radicalment el procés de recentralització impulsat pel govern del PP, els atacs contra la llengua i la cultura catalanes; així com l’actual marc autonòmic, un marc institucional que no reconeix ni la personalitat nacional de Catalunya, ni la plena voluntat d’autogovern, ni garanteix els recursos econòmics que en justícia ens corresponen.
La coalició formada per ICV-EUiA-Enteses de Progrés Municipal serà la garantia de què drets nacionals i drets socials són indestriables. Per la coalició la llibertat de Catalunya per decidir el seu futur forma part d’un projecte de país superador de les desigualtats socials, amb una economia ecològica i una nova política participativa i neta de corrupció. La societat catalana ha demostrat una gran capacitat de generar iniciatives i mobilitzacions ciutadanes per fer front als reptes socials i nacionals. Les manifestacions històriques del 10 de juliol de 2010 i de l’11 de setembre de 2012 a favor del dret a decidir i de la sobirania de Catalunya, les vagues generals i les mobilitzacions contra les retallades i en defensa dels serveis públics, són l’expressió que ens trobem en un nou temps polític, un temps en el que cal qüestionar-ho tot: les relacions amb l’Estat, el sistema polític i l’ordre social i econòmic.
Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya la coalició, que sempre ha reivindicat el dret a l’autodeterminació, es referma en el compromís amb el dret a decidir del poble de Catalunya i en la necessitat d’exercir aquest dret com a únic camí per resoldre democràticament el conflicte obert amb l’Estat i per avançar cap a la sobirania de Catalunya.
La coalició hem promogut marcs unitaris institucionals i socials, com la comissió parlamentària pel dret a decidir i el Pacte Nacional pel dret a decidir, que han de permetre sumar la diversitat i transversalitat de la societat catalana i de les forces polítiques i impulsar amb rigor polític i jurídic el procés cap a la consulta.
El camí que hem encetat és il·lusionant i mobilitzador, però no és un camí fàcil.Té enemics molt poderosos contraris a l’expressió democràtica del poble de Catalunya, començant pel govern del PP. Perquè tingui èxit cal sumar el major nombre possible de voluntats compromeses amb el principi democràtic del dret de les catalanes i els catalans a decidir lliurement el futur. Avui, com ahir, és fonamental que la societat catalana, amb tota la diversitat de sentiments de pertinença i d’objectius nacionals plurals, continuï sent un sol poble.
La coalició ICV-EUiA-EPM és una formació d’esquerres i ecologista amb diferents sensibilitats nacionals, federals, confederals i independentistes que té com a punt de trobada la transformació social i política del país, l’exercici del dret a decidir i l’objectiu d’un estat propi que permeti establir lliurement la relació amb l’Estat i Europa.
Totes les mobilitzacions socials que incorporen el dret a decidir són ben legítimes i per això no es poden desqualificar les mobilitzacions socials a favor de la independència. Ens trobem en el moment de guanyar la convocatòria d’una consulta i, per tant, l’objectiu és ampliar i enfortir la majoria social i
política favorable a l’exercici del dret a decidir. La confrontació política, per aquesta qüestió, no ha de ser entre les diferents expressions del catalanisme sinó entre els qui acceptem el dret democràtic a decidir i els que el volen impedir.
Aquest 11 de setembre l’Assemblea Nacional Catalana ha convocat una cadena humana, la Via Catalana cap a la Independència. Una mobilització que serà un èxit i sumarà també a favor de l’objectiu compartit de realitzar una consulta sobre el futur polític de Catalunya. L’ANC té tota la legitimitat per convocar una mobilització amb l’objectiu de reivindicar la independència de Catalunya. Per ICV les mobilitzacions d’aquest 11 de setembre haurien de ser més unitàries, inclusives i representatives de la pluralitat que s’expressa en la societat. Més que mai cal sumar totes aquelles persones favorables al dret a decidir, estiguin a favor de la independència, d’establir una nova relació amb l’Estat o simplement a favor del dret democràtic a ser consultats. En coherència amb aquests principis i amb els nostres posicionaments polítics.
ICV manifesta que:
• Fem una crida a què la militància i els i les simpatitzants d’ICV en totes les mobilitzacions de l’11 de setembre reivindiquin la necessitat de sumar a favor de l’exercici del dret a decidir i la defensa tant dels drets nacionals com socials. I de forma específica cridem a la participació en la cadena convocada pel Procés Constituent per encerclar La Caixa i en d’altres mobilitzacions contra les retallades als serveis públics.
• Continuarem treballant amb la màxima voluntat unitària i rigor perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar lliurament el seu futur polític, en coherència amb els objectius marcats pel Pacte Nacional pel dret a decidir.
• Emplacem el govern de l’Estat a un diàleg polític per a l’exercici del dret a decidir a través d’una consulta.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada